Massagetherapie bij Automutilatie

Automutilatie is het bewust beschadigen van lichaamsweefsel. Vaak worden de termen zelfbeschadiging of zelfverwonding gebruikt. Zelfbeschadiging komt voor in vele vormen, zoals krassen, snijden en branden. Het is een onzichtbaar en moeilijk te (be)vatten probleem. Er kunnen tal van redenen zijn om jezelf te beschadigen, zoals: Ontlading van spanning, vermindering van negatieve gevoelens zoals woede en angst, zelfbestraffing, om het eigen lichaam weer te voelen, pijn verdragen als teken van macht en controle, schreeuw om hulp en aandacht en het opvullen van innerlijke leegte en het verdrijven van eenzaamheid. 

  

Voelen

Jongeren die zichzelf snijden of zichzelf op een andere manier verwonden hebben vaak een probleem met ‘voelen’. Bij bij zelfverwonding kan er (net zoals bij een massage) endorfine vrijkomen die een aangename roes veroorzaakt of tenminste negatieve gevoelens doen verminderen. Hoe vreemd en gek het ook klinkt, zelfverwonding helpt op dat moment. Vergelijkbaar is het innemen van een paracetamol als je hoofdpijn hebt, terwijl je feitelijk juist de oorzaak van de hoofdpijn moet aanpakken, waardoor je de paracetamol niet meer nodig hebt.

 

Taboe op Automutilatie

Er rust een groot taboe op zelfbeschadiging. Als jongeren een ding zeker niet doen, is dat contact en hulp hierbij zoeken bij hun ouders. Het moet voor iedereen verborgen blijven, vooral voor de ouders. Als de ouders er toch achter komen, dan wordt er vaak gekozen voor een verkeerde aanpak, zoals alle scherpe zaken verwijderen en een dagelijkse check of er bv opnieuw gesneden is. Het is juist zaak om ‘normaal’ te blijven doen, juist wat meer leuke dingen samen te gaan ondernemen en er openlijk met elkaar over te blijven praten, zonder direct in allerlei wederzijdse verwijten terecht te komen.

 

Massagetherapie als alternatief

Massagetherapie is natuurlijk bij uitstek geschikt om weer/meer te gaan voelen en om geestelijke pijn even uit het hoofd te krijgen. Feitelijk heeft bij jongeren die zichzelf beschadigen, een massage hetzelfde effect als zelfverwonding. Massagetherapie kan ook echt een uitlaatklep zijn voor alle emoties. Je gooit er alles uit, of dat nu enorm schelden en tieren is of een heftige emotionele huilbui, het lucht allemaal enorm op. Dit kan en mag bij mij allemaal plaatsvinden, in alle vertrouwen en in alle veiligheid. Massagetherapie is in mijn ogen een alternatief voor zelfverwonding en laten we eerlijk zijn, dat is altijd de betere keuze.

 


Een lastige keuze

Als er op zelfbeschadiging een taboe rust en alle littekens voor iedereen verborgen moeten blijven, hoe maak je dan toch de stap om voor massagetherapie te kiezen? Tja, dat blijft erg lastig en moeilijk. Als je echter de stap zelf zet en deze keuze zelf maakt, dan kan alleen dat al een keerpunt zijn. Wellicht helpt het je als ik je vertel dat je bij mij echt niet de eerste cliënt zal zijn die zichzelf verwond. Ik heb hier ervaring mee. Van mij krijg je ook geen ongewenst advies wat je wel en niet zou moeten doen, ik heb geen oordeel klaar en ik zal je zeker ook niet veroordelen als je jezelf verwond hebt. Ik kijk daar niet van op en heb al veel zelfverwondingen gezien. Je bent super welkom!

 

Wat kan je verwachten

Bij mij krijg je 100% garantie dat ik niets met andere zal delen. Niemand hoort van mij dat jij jezelf verwond, alles blijft altijd privé tussen jou en mij. Ik bied je een luisterend oor, de gelegenheid om al je emoties de vrije loop te laten, een geweldige massage om meer te gaan voelen en juist fijne gevoelens te ervaren. Je hoofd is even helemaal leeg, even nergens aan denken. Het is een oase van vertrouwen, rust en vrijheid. Als (buiten mij) niemand weet dat jij jezelf beschadigd, dan blijft dat ook zo. Dan vertel je maar aan anderen dat je voor een massage hebt gekozen omdat je last van je rug hebt, ook prima. Het draait echt helemaal om jou!

 


Zie ik je littekens?

Ja, als ik je een massage geef, dan zie ik je littekens. Ik raak ze zelfs aan. Dat kan erg emotioneel zijn. De aanraking van je littekens is feitelijk een rechtstreeks contact met (de gevolgen van) de problemen die jij ervaart. Littekens zijn geen beperking voor een massage, tenzij ze heel recentelijk zijn, dan sla ik dat gebied gewoon over in de massage. Ik adviseer altijd om voor de ontspannende massage te kiezen.

 

Is het een remedie?

Nee, dat is het niet. Het is een alternatief. Het kan je wel in de juiste richting helpen en als je er voor open staat, dan kan mijn coaching en begeleiding je daar nog verder mee helpen. Automutilatie is het gevolg van ‘iets’, ergens op de achtergrond ligt er een bepaalde oorzaak. Als je wilt, dan kunnen we hier samen naar op zoek gaan, maar dat is zeker geen verplichting.  

 


Begeleiding en Coaching

Naast de massagetherapie bied ik je persoonlijke begeleiding en coaching. Massagetherapie kan veel in je los maken, waardoor je juist de behoefte ervaart om even te praten, je problemen te delen of simpelweg advies te vragen. Dat kan en mag altijd! Het is een onderdeel van mijn aanpak, ik bied het je aan, dus maak daar gebruik van als je het nodig hebt, ook een paar dagen na de massage.

 

Interesse, vragen of twijfels?

Mooi, want dat ben je al deels over de hoge drempel gestapt. Weet dat je echt super welkom bent. Je kan geheel vrijblijvend contact opnemen en vragen stellen. Deze worden super vertrouwelijk behandeld en beantwoord, maak je geen zorgen. Direct een afspraak maken mag natuurlijk ook, kies dan de ontspannende massage als je eerste massage.