Depressiviteit

Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met een depressie. Een depressie kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven, doordat het zorgt voor lusteloosheid en allerlei lichamelijke klachten. De oorzaak van depressie is niet bekend. Er lijkt een erfelijke basis voor te zijn, maar ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van depressie. Een massage blijkt de depressie te kunnen verminderen. Het hangt er wel vanaf hoe de massage wordt gegeven en of de relatie met de masseur goed is. Uit onderzoek blijkt dat een massage zonder spreken een sterke en relatief duurzame afname van angst en depressie kan bewerkstelligen. Natuurlijk zijn er gesprekken tussen masseur en client, maar veelal voorafgaande aan de massage. Bijzonder is dat tijdens de massage een gesprek het effect juist kan verminderen. 

 

Oxytocine

Een andere reden waarom massage helpt tegen een depressie, is dat aanraking zorgt voor het aanmaken van het knuffelhormoon oxytocine. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van geborgenheid en geeft rust. Ook die gevoelens helpen om je gelukkig te voelen en de effecten van stress op het lichaam te verminderen. Dit zou kunnen verklaren waarom een goede band tussen de masseur en de client zo belangrijk is. Oxytocine wordt namelijk alleen aangemaakt als de aanraking als vertrouwd wordt ervaren. 

 

Fysieke Gevolgen

Massage heeft ook effect op de fysieke gevolgen van een depressie. Het lichaam bouwt vaak spanning op. Massage kan de spieren helpen te ontspannen, helpt de ademhaling dieper te maken, waardoor meer afvalstoffen uit het lichaam verwijderd kunnen worden en de aanvoer van voedingsstoffen wordt verhoogd. Het lost het probleem misschien niet direct helemaal op, maar kan een client tijdelijk zich beter laten voelen, waardoor die meer energie heeft om aan zichzelf te werken en de problemen onder ogen te zien. 

 


Coaching

Een coaching traject is de beste keuze. Samen in vertrouwen praten over wat je raakt en over je depressie. Praten helpt hierbij echt en door de combinatie met de massage zal het als iets fantastisch voelen. 

Free flow massage

Iedere massage past, maar de free flow massage past het beste. Deze massage is echt een weldaad als je in een depressie zit. Een keuze voor jezelf. Echt alles loslaten, wat dat ook mag zijn en die vrijheid ervaren.