· 

Lichamelijke schaamte

Mensen met lichamelijke schaamte kiezen niet zo snel voor een massage. Dat is jammer, want het kan zoveel voor je doen en betekenen. Toch ligt er een enorme drempel, want het ondergaan van een massage ligt echt ver buiten je comfort zone. Het is iets wat niets eens in je opkomt, iets wat je nooit zou doen, bloot op een massagetafel gaan liggen, ben je gek of zo?

 

Als je last hebt van lichamelijke schaamte, dan geeft dit een beperking op het leven, daar ben ik echt van overtuigd. Niet in een bikini op het strand, niet douchen op de sportschool, toch maar die lange wijde broek aan als het super warm weer is, je bent steeds bezig met het managen van je schaamte, zodat er geen situatie kan ontstaan waarin die schaamte een rol kan gaan spelen. Je past je dagelijkse leven hierop aan.

 

Lichamelijke schaamte wordt vaak geassocieerd met overgewicht. Je maten voldoen niet aan de fotomodel normen. Toch is lichamelijke schaamte niet per definitie toegeschreven aan mensen die wat voller zijn. Iedereen kan een vorm van lichamelijke schaamte hebben, ongeacht lichaamsbouw. Dat kan ook zijn omdat je jezelf te dun vindt en je juist schaamt voor je dunne benen. Lichamelijke schaamte zit namelijk niet aan de buitenkant, het zit van binnen.

 


In mijn praktijk komen mensen met overgewicht, maar ook mensen met anorexia. Klein, lang, dik of dun, het maakt voor een massage helemaal niets uit, je lichaamsbouw is geen voorwaarde om wel of niet voor een massage te kiezen. Een massage draait om jou als mens. Naast lichaamsbouw zijn er ook andere zaken die een rol kunnen spelen. Als je door een operatie een borst moet missen, je zit in een transitie traject, vitiligo, littekens en ga zo maar even door.

 

Bij lichamelijke schaamte merk ik vaak een patroon. Je kijkt regelmatig op mijn website, maar daadwerkelijk een afspraak maken, dat komt er vaak niet van. Voor diegene die de stap uiteindelijk wel zetten, is de afspraak op zich al een issue. Er komen twijfels naar boven en je denkt er aan om toch weer te annuleren. Uiteindelijk is dan de dag van de massage aangebroken en je gaat met wat lood in je schoenen naar je afspraak.

 

Ontspannen lijkt moeilijk en dat is ook niet iets wat zomaar even kan, er zit geen schakelaar op je rug die ik kan aan of uitzetten. Als ik je gehele achterzijde heb gemasseerd is het tijd om te draaien en daarna duurt het weer even voordat je weer terug in de rust zakt. Aan het einde van de massage draait je weer om en ik merk vaak dat dit het moment is waarbij de ontspanning en de overgave het overnemen. Het voelt alsof je alles al hebt gehad. Ik merk vaak dat je ademhaling veel dieper is vanaf dat moment. Je laat echt los, wat een fijne ervaring is.

 


Is je schaamte helemaal verdwenen na 1 massage? Nee, zeker niet. Je zal wel merken dat er iets van binnen veranderd zal zijn. Je hebt iets moois en positiefs ervaren, dat geheel buiten je comfort zone lag. Die ervaring laat je meer beseffen dat je bent wie je bent en dat het prima is. Je mag gewoon jezelf zijn. Een evt volgend bezoek geef veel minder spanning en iets waar je bij de eerste keer nog tegen op keek, daar kijk je de volgende keer naar uit!  Massagetherapie is aanraking. Het doet veel voor een mens en ik hoop van harte dat ik ook iets voor jou kan en mag betekenen. Je bent meer dan welkom.

Henk Hendriks

Massagetherapie en Coaching


KvKnr: 78043875

Bank: NL84 KNAB 0402 4948 49

BTW: NL003277836B62 (vrijgesteld)

Algemene voorwaarden