· 

Grensoverschrijdend

Na lang twijfelen, heb ik er toch maar iets over geschreven hier in dit blog. Massage is en blijf natuurlijk intense aanraking. Moet ik er dan iets mee? Ik kan je enkel vertellen hoe ik er mee om ga.

 

Het komt regelmatig voor dat ik van een cliënt een knuffel krijg. Vaak is dat als er emoties loskomen of simpelweg als bedankje van mens tot mens omdat ze zoveel baadt hadden bij de massage en/of het gesprekje. Sommige vragen het ‘mag ik je een knuffel geven?’ Ja, dat mag bij mij altijd. Persoonlijk vind ik dat erg fijn.

 

Andersom komt ook voor. Als iemand het heel moeilijk heeft, dan leg ik wel eens een arm op iemands schouder of troost ik iemand in mijn armen. Het zou voor mij erg gek voelen om dat niet te doen, want ook op deze manier ben ik er voor je van mens tot mens. Ik vraag het eerst, tenzij iemand echt instort.

 


Het voelt zo gek om op dat moment iemand dan niet aan te raken, vooral omdat het voor, tijdens of na de massage is, waarbij aanraking sowieso een rol speelt. Wellicht is het anders, omdat cliënten sowieso door mij worden aangeraakt en met die rede op bezoek komen? Ik moet bekennen dat het lastig is. Is een knuffel, een aai over de bol of een arm op een schouder per definitie grensoverschrijdend gedrag? Ik denk dat het per mens er per situatie verschillend kan zij, daarom is het ook zo lastig. Wat voor de een superfijn en ondersteunend kan zijn, kan voor de ander heel anders voelen. Het draait om de intentie van de aanraking en nog veel meer om het gevoel dat de ander hierbij ervaart. Dat gevoel merk je niet altijd aan de buitenkant, het blijft altijd belangrijk om het te vragen en af te stemmen.

 

Voor mij is het super belangrijk dat je jezelf hier totaal op je gemak voelt en er niets ongewenst of grensoverschrijdend zal plaatsvinden, niet voor jou en niet voor mij. Ik zal er alles aan doen om dit vanuit mij te voorkomen. Als er iets is waarbij of waardoor jij jezelf ongemakkelijk voelt, op welk moment en in welke mate dan ook, geef het direct aan, ik zal dat ook doen. Zo voorkomen we samen misverstanden. Vragen, afstemmen en praten geeft wederzijds respect en hiermee respecteren we ook elkaars grenzen.

Henk Hendriks

Massagetherapie en Coaching


KvKnr: 78043875

Bank: NL84 KNAB 0402 4948 49

BTW: NL003277836B62 (vrijgesteld)

Algemene voorwaarden