· 

HSP, wat moet je ermee?

High Sensitive person, oftewel hooggevoeligheid. Niet iedereen heeft het, dat is wel belangrijk om te weten als jij het wel hebt. Niet iedereen voelt als jij, sterker nog, de meeste mensen kennen het niet eens. Het is iets moois, beschouw het als een aanvulling op je leven! Natuurlijk heeft het ook nadelen. Je hoofd zit snel vol, je merkt de oprechtheid van een ander en wat doe je dan, als je iets anders voelt dan hoort? 

Moet je er wat mee?

Het gevoel zet je niet uit. Filteren is wel nodig. Besluit bij alles wat je voelt of jij er op dat moment ook iets mee moet doen en of het jou probleem is. Je zal merken dat je dit in heel veel gevallen gewoon naast je neer kan leggen. Je hoeft er vaak niets mee. 

Onzin!

Je kent het wel. Er zijn veel anderen die je niet begrijpen, het totale onzin vinden en je als vreemd beschouwen. Je gaat je hierdoor soms afzonderen. Je hebt het gevoel nergens bij te horen en vaak wil je dat ook niet. Jij bent iemand die tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft. Dit is extreem belangrijk voor je. 


Aanraking

Je gevoel kan zich zeker versterken bij aanraking. Aanraken is ook voelen, maar in een andere vorm. Dit is zeker zo bij mij, want tijdens een massage lijkt het wel alsof ik iemands verdriet of pijn bijna kan voelen. Dat zal gek en zweverig klinken als je dit niet kent, maar juist dit maakt mijn massagetherapie zo fijn en persoonlijk. 

Last(ig)

Ik ben van mening dat HSP geen extra last is die je hoeft te dragen. Het is iets moois, een extra zintuig, wees daar trots op. Lastig is het wel, vooral als je niet kan filteren of je gevoelens niet kan ordenen. 

Massage

Door massages ga je meer uit je hooft en meer in je lijf. Bij HSP is dat erg fijn, net alsof je het even kan uitzetten. Dat gebeurt niet direct, het heeft tijd en vertrouwen nodig. Bij de start wint je HSP het van de rest, maar dat is prima. Hoe groter je overgave wordt, des te minder werkt je hoofd en uiteindelijk zal de ontspanning de overhand gaan nemen.