· 

Uit je hoofd, in je lijf

Soms kan ontspannen nogal lastig zijn. Niemand kan ontspannen op commando, vandaar dat ik nooit tegen je zal zeggen ‘ontspan’. Ik heb dat zelfs weleens ervaren tijdens een massage en dat terwijl ik al erg ontspannen was. Het werkt bij mij dan juist averechts. Ik vind het persoonlijk niet fijn als diegene die mij een massage geeft tegen me praat of me vragen stelt tijdens de massage. Prima bij een stevige sportmassage, maar anders zeker niet praten. Ik praat zelf nooit als ik een massage geef. Het verbreekt het moment en de gehele massage beleving.

Als je tijdens een massage je hoofd niet kan leegmaken en je in je hoofd nog met van alles bezig bent, dan lukt het ontspannen veel minder. Je denkt aan je werk, wat je allemaal nog moet doen die dag of morgen, wat er allemaal bij je speelt, je verplichtingen, je zorgen en ga zomaar door. Je blijft maar in je hoofd zitten, je komt niet goed in ‘je lijf’ zoals sommige het noemen. 

Ben je een echte control freak? Dan is loslaten nog veel lastiger. Je wilt alles blijven controleren, terwijl de massagebeleving zoveel mooier en fijner is als je juist alle controle durft te verliezen, je helemaal opgaat in het moment en helemaal jezelf durft te zijn, ongeacht wat het in je losmaakt. Pas dan ervaar je echte diepe ontspanning.


Hoe doe je dat dan? Helaas heb je geen fysieke ‘maak mijn hoofd leeg schakelaar’ op je rug zitten, maar natuurlijk zijn er wel massagetechnieken voor, die ik ook toepas. Er zijn ook methodes die je zelf kan toepassen om beter uit je hoofd te komen tijdens een massage.

  • Zet even alle schaamte opzij en stel je in gedachten voor dat je helemaal alleen bent, zonder dat er iemand anders bij aanwezig is.
  • Wat ook helpt is je in gedachten verplaatsen naar je eigen bed of bank thuis. Probeer je in gedachten voor te stellen dat je daar ligt, kijk in gedachten rond (dus met je ogen dicht) wat je allemaal om je heen ziet, om die voorstelling beter te kunnen maken.
  • De ultieme tip is om in gedachten mijn handen te volgen, terwijl je de massage ondergaat.
  • Superbelangrijk als je niet goed uit je hoofd kunt komen: Blijf je ogen gesloten houden gedurende de gehele massagesessie, ook bij het omdraaien. Ik zorg er wel voor dat je niet van de massagetafel afrolt. Met je ogen dicht beleef je alles intenser en een momentje van je ogen opendoen kan dit echt al verstoren.