· 

Een mooi aanbod bij anorexia

Ik heb er al best veel over geschreven en diverse malen speciale acties op de website geplaatst, maar toch wil ik opnieuw iets schrijven over massagetherapie bij anorexia. Is de keuze voor massagetherapie bij anorexia vanzelfsprekend? Nee, totaal niet! Daarom juist dat ik er zoveel aandacht aan geef.

Als je anorexia hebt, dan komt massagetherapie echt niet zomaar ik je hoofd naar boven als iets wat juist heel fijn kan zijn. Je denkt er niet aan, simpelweg omdat je de positieve effecten hiervan niet kent en wat het voor je kan betekenen en zal doen. Massagetherapie is zoiets moois en geweldigs bij anorexia, ik speek uit een ruime ervaring hiermee. Niet dat ik zelf anorexia heb, maar wel omdat er onder mijn cliënten mensen met anorexia zijn en ik de geweldige positieve effecten van massagetherapie bij anorexia in de praktijk meemaak. Wat ik vaak terug hoor is dat mensen met anorexia door een massage een veel beter beeld van zichzelf krijgen. Net alsof mijn handen en mijn aanraking voor hun een denkbeeldige spiegel is die wel klopt. Het gaat dan meer om het gevoel dan om een beeld. Hoe mooi is dat!

De insteek van massagetherapie is niet gericht op het oplossen van je anorexia. Dat klinkt wellicht gek, maar dat geeft je juist een enorme vrijheid, omdat er geen verplicht doel aan vast zit. De massage draait om jou als mens, je bepaalt helemaal zelf wat je met de positieve effecten gaat doen. Natuurlijk hoop ik dat het je andere inzichten geeft, maar als je deze positieve effecten wilt gebruiken om simpelweg wat gelukkiger te leven met je anorexia, dan is dat ook prima. Je krijgt hier zeker geen gezeur aan je hoofd, je zal nooit worden veroordeeld en je wordt gerespecteerd in jouw keuzes.


De eerste stap om voor mijn massagetherapie te kiezen is vaak erg lastig. Er ontstaan twijfels, er komt (lichamelijke) schaamte bij kijken en in veel gevallen wil je eigenlijk met niemand delen dat je anorexia hebt. Het is daarom superbelangrijk dat je weet dat alles wat je met me deelt altijd vertrouwelijk blijft. Lichamelijke schaamte is vaak na 10 minuten al verdwenen, weet dat ik al veel meer mensen met anorexia een massage heb gegeven, je bent echt niet de eerste en zeker niet de laatste. Zet je twijfels om naar een eerste contactmoment me mij. Daarna is er nog steeds niets verplicht, maar die eerste stap helpt.

Mijn massagevisie geeft soms ook extra twijfels. Ik wil enkel massages geven volgens mijn massagevisie, want in mijn opvatting zijn dat de massage die ertoe doen en die bijdragen aan je welzijn. Mijn massage onderga je daarom geheel ontkleed. Je overgave aan de massage is hierdoor vele malen hoger, waardoor ook het effect veel groter en beter is. Ik snap best dat dit een extra drempel is bij anorexia, maar realiseer je dat ik al duizenden massage op deze manier heb gegeven. Zelf ben ik gekleed in korte broek en t-shirt. En voor alle duidelijkheid, mijn massages zijn uiterst respectvol!

Qua leeftijd komt anorexia vaker voor op jongere leeftijd. Massagetherapie is altijd fijn, ongeacht je leeftijd. Voor cliënten tot 18 jaar hanteer ik wel altijd het principe dat een van de ouders op de hoogte en akkoord dient te zijn, voordat je op bezoek kunt komen. Een van je ouders mag zelfs mee bij het eerste bezoek en indien jullie dit beide willen, ook bij die gehele 1e massage aanwezig blijven.


Het is een flinke blogpost geworden, maar dat komt omdat ik er zo overtuigd van ben dat massagetherapie iets geweldigs is bij anorexia. Ik wil graag bereiken dat meer mensen met anorexia de keuze maken voor mijn massagetherapie en mijn massagevisie, zodat ik ook meer mensen kan helpen om klachten die bij anorexia komen kijken te verminderen, het leven met anorexia dragelijker te maken en je na mijn massage net even wat gelukkiger zien vertrekken dan dat je ben binnengekomen. Het mooie aanbod, zoals de titel van deze blogpost al aangeeft is, dat ik nieuwe cliënten met anorexia hun 1e massage helemaal gratis aanbied. Wellicht maakt dit de drempel wat lager, want je bent meer dan welkom.