· 

Frequentie

Komen bezoekers steeds terug, is het eenmalig of maar een paar keer? Het is heel wisselend hoe het verloopt.

Eenmalig

Het komt niet heel vaak voor, maar natuurlijk zijn er eenmalige bezoekers. Soms sluit mijn massage en massagevisie niet aan bij de wensen en grenzen van de cliënten. Dat kan en mag en juist door deze terugkoppeling kan ik mijn massagevisie nog verduidelijken, zodat een mismatch steeds minder vaak voorkomt. Vaak zijn het cliënten die toch meer de voorkeur geven aan een fysio massage of cliënten die hele andere dingen verwachten dan dat ik aanbied.

Een paar keer

Natuurlijk komt het ook voor dat cliënten een paar keer op bezoek komen en daarna niet meer. Het is dan toch te ver reizen of het issue waarvoor ze op bezoek kwamen speelt niet meer en dan hoop ik natuurlijk dat mijn massages daaraan hebben mogen bijdragen.


Minder

Er zijn ook cliënten die geruime tijd regelmatig op bezoek zijn geweest en daarna minder frequent op bezoek komen. De dringende noodzaak of de behoefte voor een massage is afgenomen, waardoor zo nu en dan een massage ook heel fijn is.

Niet

Ik heb ook cliënten die in het verleden heel vaak zijn geweest, maar nu niet meer op bezoek komen. Situaties kunnen veranderen, omstandigheden kunnen ook een rol spelen. Verhuisd, minder financiële middelen of simpelweg een andere massagepraktijk gevonden.

Stoppen

Hoe gek het ook klinkt, soms is het ook een goed besluit om te stoppen. Vooral bij heftige zaken, ben ik als masseur en coach diegene die cliënten nog herinnerd aan een heftige ervaring en de situatie, waarvoor cliënten ooit bij me op bezoek zijn gekomen. Om het dan echt af te sluiten, wordt er soms de keuze gemaakt om bij mij te stoppen en soms help ik ook om die keuze te maken.


Vaker

Hoe leuk is het dat anderen juist steeds regelmatiger op bezoek komen. Soms zit daar een aanloop in. De band tussen masseur en cliënt groeit bij ieder bezoek, waardoor ook het vertrouwen groeit om echt alles los te kunnen laten. Hierdoor wordt de massage zo fijn, dat cliënten dit steeds vaker willen ervaren.

Vast

Er zijn natuurlijk ook cliënten die al jaren op bezoek komen. Er is een hechte band ontstaan, waarbij cliënten echt aangeven dat de bezoekjes bij mij zo belangrijk voor ze zijn, dat ze echt niet meer zonder kunnen en dat dit een onderdeel van hun (manier van) leven is geworden. Het is echt heel bijzonder, want ik heb veel van de levens van mijn vaste cliënten meegekregen. Moeilijke momenten, maar ook mooie momenten. Het voelt vaak als een hechte vriendschap als deze cliënten op bezoek zijn.


Alles is goed

Al met al, maakt het dus niet zoveel uit op welke frequentie je op bezoek komt. Iedereen is welkom, ook als je al een tijdje niet meer op bezoek bent geweest of als je nog nooit op bezoek bent geweest. De keuze voor een massage ligt altijd bij jezelf, nooit bij mij. Natuurlijk adviseer ik wel wat voor jou de beste frequentie zou zijn, maar niets is verplicht en ik zal je nooit pushen. Vind ik het jammer als vast cliënten niet meer op bezoek komen? Ja, natuurlijk, want de band tussen cliënt en masseur is altijd tweezijdig! Aan de andere kant geeft het me ook wat meer ruimte in mijn agenda om weer nieuwe mensen te mogen ontmoeten en te masseren, want nieuwe mensen vind ik ook fantastisch.