· 

Gender, sekse en geslacht

De benamingen gender, sekse en geslacht worden vaak door elkaar gehaald. Veel mensen hebben problemen om het verschil hierin te zien. 

Sekse

Met sekse wordt in het algemeen de lichamelijke biologische kenmerken bedoeld. Van genen, hormonen tot aan genitaliën. Vanuit de sekse komt de toewijzing aan een bepaald gender.

Geslacht

Het woordje ‘geslacht’ kan je ook echt zien als een indeling op geslachtskenmerken. Dit bepaalt wat er in je geboorteakte staat. Man, vrouw maar ook ‘kon niet worden vastgesteld’. Dat bestaat echt nog steeds, terwijl ik van mening ben dat het geslacht totaal niet op je geboorteacte thuishoort. 

Gender

Met gender wordt je genderidentiteit en genderexpressie bedoeld.  Het is een breed begrip, het gaat om identiteit, uitingen, gedrag en veel andere zaken, waarbij alle zaken afzonderlijk vaak aan mannelijk of vrouwelijk worden toegekend. Denk maar aan de kleuren blauw en roze.


Formuleren in formulieren

Ik gebruikte in mijn formulieren ook het woordje ‘geslacht’, maar dat klopt eigenlijk niet. Als mensen advies vragen over een massage, dan is het voor mij handig om te weten wie er advies vraagt. Gender speelt een rol in mijn advies. Maar welke benaming gebruik je dan, zodat het duidelijk is voor diegene die het moet invullen? Ik vraag sinds een tijdje niet meer naar het geslacht, maar naar gender. Mensen die het niet begrijpen, kunnen hier alsnog man of vrouw kunnen invullen.

Cliënten en Masseurs

Deze hele post komt voort uit de voorkeur en vragen van cliënten en masseurs. Dit is zo vaak gericht op het geslacht, terwijl het meer gericht zou moeten zijn op gender.

Praktijken

Bij sommige praktijken zie je echt een onderscheid op geslacht. Een massage alleen voor vrouwen of een massage alleen voor mannen. Er wordt vaak benoemd dat er een andere energie zit tussen een massage van een vrouw of een man, maar dat is gek, want het heeft puur te maken op wat een ander bij je geboorte in je geboorteakte heeft geschreven. Er zijn ook massageverenigingen die bv een mannenavond organiseren of een vrouwencirkel. Om het nog gekker te maken, er is zelfs speciale massageolie voor mannen op de markt.

Cliënten

Natuurlijk hebben cliënten ook voorkeuren. Ook hierbij wordt de nadruk op geslacht gelegd. Het kan zijn dat iemand graag bij mij komt omdat een massage van hetzelfde of juist andere geslacht hun voorkeur heeft. Soms is het andersom en geven cliënten aan dat het moeilijk voor ze is omdat ik een man ben. Even kort door de bocht, je weet natuurlijk helemaal niet wat mijn biologische kenmerken zijn. Aan mijn ogen kun je niet zien dat er man in mijn geboorteakte staat en wie weet heb ik dat wel laten aanpassen 😉

Geen verschil

Hoewel geslacht, gender en sekse verschillend zijn, zit er voor mij geen verschil bij een massage. Ik heb zowel massages ondergaan als gegeven aan alle verschillende mensen, dus ik spreek uit ervaring. Voor een massage maakt het niets uit wat je geslacht, gender of sekse is. Het speelt geen rol als je een massage ontvangt en het speelt ook geen rol in welk hokje de masseur door de maatschapij is ingedeeld. Een massage is van mens tot mens en wat je geslacht, gender of sekse ook is, mensen zijn we allemaal.