· 

Overgave en loslaten

Voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je echt helemaal overgeven aan een massage en daadwerkelijk alles loslaten, ongeacht wat het met je doet en in je losmaakt. Dat vergt een absoluut vertrouwen in een ander mens, specifieker een absoluut vertrouwen in mij als masseur. Als je eenmaal echt hebt ervaren hoe dat is en hoe dat voelt, dan wordt een massage zo’n enorme verademing. Het lijkt wel of je in een roes zit, een soort hypnose, waarin alles okay is en niets er meer toe doet. Je zit in een super ontspannende modus.

 

Als mensen deze fase tijdens een massage bereiken, dan voelt dat voor mij als een enorm compliment. Het is zo puur en de vertrouwensband tussen cliënt en masseur is dan zo groot, er is geen mooiere massage ervaring dan dit. Als je het nog nooit hebt ervaren dan weet je niet precies wat ik bedoel. Als ik op dat moment om je pincode zou vragen, dan zou je zonder ook maar een moment te twijfelen, die direct aan me geven. Iedere aanraking voelt zo fijn en intense. Zelfs als niemand aan je voeten mag komen, omdat je daar echt niet tegen kunt, kan ik op dat moment je voeten masseren en zal je het geweldig vinden.

Die totale overgave en werkelijk loslaten, dat is niet gebruikelijk in het normale leven. De controle zelf behouden is voor veel mensen in het dagelijkse leven belangrijk. Het is zoiets als in een auto zitten. Als je zelf achter het stuur zit, voel je jezelf soms eerder op je gemak dan dat iemand anders de auto bestuurd. 

De controle geheel aan een ander geven en jezelf helemaal hierin te verliezen, dat is een super ervaring. Bij sommige is dat al direct bij een eerste bezoek, anderen hebben daar wat langer voor nodig, juist omdat vertrouwen tijd kost. Natuurlijk zijn er ook mensen waarbij dat nooit helemaal zal lukken, dat is ook prima. Ieder mens is anders, gelukkig maar.

Als ik zelf een massage onderga, dan kan ik heel gemakkelijk overgeven en loslaten. Het duurt zelfs even, voordat ik hier weer uit ben na afloop van de massage. Wellicht komt dat omdat ik al veel massages heb mogen ervaren, van veel verschillende masseurs. Ik heb dit niet altijd, het is meer een gevoel als iemand de handen op je neerlegt. Vanaf dat moment weet je of het goed voelt.