· 

Warm of koud

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe zorg je er nu voor dat iedereen het behaaglijk heeft als ze op de massagetafel liggen? Het is niet zo dat je de thermostaat altijd op 25 kunt zetten. Voor de een is 25 echt te koud, terwijl voor de ander 25 al super warm is. 

Binnenkomst

Als je in de praktijkruimte binnenkomt, dan kan het echt heel warm aanvoelen. Vergeet niet dat je van buiten komt, je al je kleren nog aan hebt en dat je nog niet in de relaxmodus zit. Eenmaal ongekleed op de tafel, dan is de beleving van de temperatuur geheel anders.

Verschillen

Ieder mens is anders. Sommige houden echt van warmte en zijn over het algemeen echte koukleumen. Anderen krijgen het bij warmte direct benauwd en vinden juist de koelte heel erg aangenaam. 

Buitentemperatuur

Als het buiten super warm weer is, dan voelt 25 graden als lekker aangenaam, soms zelfs als koel. Is het buiten echter -10, dan is de overgang naar 25 groot en komt de warmte bij je binnen. Toch blijft het 25 graden, de beleving is anders.

Massage

Een massage kan veel met je doen als mens, ook qua temperatuur. Als er emoties loskomen, dan wil je juist warmte voelen. Ga je juist helemaal in de overgave modus, dan krijg je het warmer en dan zoek je soms naar verkoeling.


Massagevorm

Er is ook een afhankelijkheid hoe je de temperatuur ervaart afhankelijk van de gekozen massagevorm. Bij een hele stevige klassieke massage kun je het lichamelijk echt warm krijgen, vooral als je wat klachten hebt. Bij een hot stone massage zijn de stenen 50 graden. Als de stenen van je lichaam worden afgehaald, dan is er een enorm temperatuurverschil en krijg je het soms koud, tot kippenvel aan toe, terwijl het eerst aangenaam warm voelde. Ik geef ook een speciale warmte massage. Deze is juist door wrijvingswarme zo intense warm, dat het zelfs lijkt dat je lichaam gloeit. Ik masseer daarnaast met warme olie, maar ook met koude bodycrème. Naast de hot stones, gebruik ik ook cold stones, die liggen in de koelkast.

Omstandigheden

Er spelen nog veel meer zaken een rol als het om de temperatuur gaat. Denk aan opvliegers, lichaamsbouw, angsten, paniekaanvallen, gezondheid, doorbloeding en ga zo maar even door. Iemand kan het superwarm hebben, maar tegelijkertijd voeten of handen als ijsklontjes hebben.

Massage aan huis

Als ik bij mensen thuiskom, dan vraag ik altijd of de thermostaat een uur vooraf op 25 kan worden gezet. Dan nog is de plaats van de massagetafel belangrijk. Staan we op de tocht of staat de tafel voor de brandende open haard? Ik heb beide meegemaakt en vaak is het precies dat wat past en fijn voelt.


Communicatie

Tja, hoe zorg je er dan voor dat iedereen altijd de temperatuur als aangenaam ervaart? Het antwoord is wellicht anders dan je denkt, want het is simpelweg onmogelijk. Er zijn zoveel variabelen en het kan ook per bezoek of zelfs tijdens de massage verschillen. Het is gemakkelijk bij koukleumen, want dan kan de verwarming continue op standje maximaal. Voor de rest is het uitgaan van 25 graden en duidelijk aangeven dat iedereen zelf mag aangeven als het te koud of te warm is. Is het te koud, dan kan ik nog een extra verwarming aanzetten en zelfs de massagetafel verwarmen. Is het te warm, dan kan de airco aan, al maakt die wel wat kabaal…… Het lukt me vrij snel om de temperatuur te veranderen, dus geeft het zelf aan! Het is zonde als je dit pas na de massage aangeeft, doe het direct, dan kan ik er nog wat aan veranderen. Het uitgangspunt is altijd dat het beter iets te warm dan te koud kan zijn. Bij kou is ontspannen bijna niet mogelijk en warmte is altijd beter voor je spieren.