· 

Hulp voor je naasten

Massagetherapie en Coaching kunnen echt veel voor een mens betekenen. Het is niet enkel als je een keer last van je rug hebt, het is zoveel meer. Op dat gebied heb ik ook de meeste cliënten, denk aan anorexia, depressie, burn-out, weinig zelfvertrouwen, angst en schaamte. Juist dan is de stap maken om voor massagetherapie en coaching te kiezen een grotere stap dan normaal, vooral als je mij ook in een andere hoedanigheid kent.

Mijn cliënten zijn vanaf het eerste bezoek niet allemaal onbekende voor mij. Er komen ook bekende, vrienden, familie, buurtgenoten en collega’s op bezoek. Voor een deel van hen is het juist heel logisch dat ze hiervoor naar mij komen, ze zouden dit nooit bij een vreemde doen. Voor andere is het soms even wennen, juist omdat ze mij al kennen en ik naast masseur en coach, ook een band met ze heb in het normale leven.  


Extra gesprekje

Als er iemand voor de eerste keer op bezoek komt waarbij we elkaar ook in een andere hoedanigheid kennen, dan is er altijd een extra gesprekje vooraf. Ik wil altijd heel duidelijk zijn dat ik mijn vertrouwelijke rol als masseur en coach nooit zal mixen met de band die we daarnaast hebben. In de praktijkruimte ben ik je masseur en coach, daarbuiten ben ik dat niet en ben ik je vriend, familielid, collega en buurtgenoot, zoals we dat al waren. Dat staat echt los van elkaar en dat werkt ook echt goed. Ik heb meerdere naasten als cliënt, die ik met soms moeilijke issues heb mogen helpen. Ik spreek uit ervaring dat dit ook echt werkt en dat het niets zal afdoen aan de band die we daarnaast hebben.

De drempel

Het is soms een extra drempel voor mijn deur. Wetende dat je diepere problemen met mij kunt bespreken en dat je, net als al mijn andere cliënten, geheel ongekleed op mijn massagetafel ligt. Er komt soms het gevoel van ‘ja, maar…’ bovendrijven, wat begrijpelijk, maar echt niet nodig is. Mijn praktijk is gericht op het helpen van mensen en als die mensen je naasten zijn en ik mijn naasten kan helpen om gelukkiger in het leven te staan, dan is dat voor mij het mooiste wat er is.  


Aanbieden

Als ik bij je op de koffie ben en mijn auto start niet meer als ik naar huis wil, dan zijn er een paar opties. Ik hoop dan van harte dat je je hulp aanbiedt en niet enkel zegt dat het vervelend is en de deur dicht doet, maar dat je zegt dat je startkabels in huis hebt, dat je weet hoe dat werkt en er ervaring mee hebt om auto’s op die manier te starten. Dan hoop ik ook dat je vraagt of je met jou kennis, kunde en ervaring mij hiermee kan helpen. Ik heb dan altijd de keuze om je hulp te accepteren of om aan te geven dat ik liever niet heb dat je aan mijn auto zit en ik liever de ANWB bel. Als ik je hulp niet accepteer, dan hoop ik ook dat je aangeeft dat ik altijd nog even kan aanbellen als ik van gedachten verander en dat je me ook aanbiedt om me naar huis kan brengen als het echt niet lukt. Nog veel belangrijker, wat de keuze ook wordt, daarna even goede vrienden en respect voor elkaars mening en beslissingen in het leven.

Accepteren

Als ik merk of zie dat iemand die dichtbij me staat het moeilijk heeft, dan bied ik altijd mijn hulp aan. Soms in een 1 op 1 gesprekje, soms met een mail of een appje. Het is namelijk mijn overtuiging dat je je naasten helpt, waarmee je dat ook maar kan. Vaak wordt dat enorm gewaardeerd, maar soms vinden mensen het ook wat vreemd. Dat geeft verder niet, want ik wil en blijf mijn hulp aanbieden en wil laten weten dat mijn deur openstaat. Natuurlijk mag je zeggen dat het niets voor je is en/of dat je het lastig of als ongemakkelijk ervaart omdat we dicht bij elkaar staan in het normale leven. Dat respecteer ik natuurlijk, ik dwing je mijn hulp niet op, maar als je me nodig hebt, dan ben ik er voor je. Als ik het niet aanbied, vraag er dan zelf om. Je bent meer dan welkom.