· 

Intersekse, een mooi artikel

 Vandaag stond er een heel mooi artikel in De Gelderlander over intersekse mensen. Het is zelfs een onbekend woord voor mijn tekstverwerker! Tjeetje. ‘Zo bijzonder is Intersekse nou ook weer niet’ daar gaat het artikel over, van iemand die als intersekse geboren is en aan de basis staat van dit artikel. Zo mooi en open, je zou het moeten lezen eigenlijk…. Wist je dat 1 op de 200 mensen wordt geboren als intersekse? Dat de wereld niet alleen bestaat uit mannen en vrouwen, maar dat er heel veel meer is? Toch kennen veel mensen het niet. Vreemd, want met 17 miljoen mensen in Nederland waarvan 1 op de 200 intersekse is, kan het niet anders dat iemand die je kent en dichtbij je staat, geboren is als intersekse.

 

Het is ook iets wat vaak verborgen moet blijven. Ouders willen niet dat hun kind het deelt met anderen, mensen schamen zich en zijn bang voor onbegrip, wellicht willen je vriendinnen je er niet meer bij hebben als jij niet 100% vrouw bent of moet je weg bij je voetbalclub omdat je niet 100% man bent? Door deze geheimzinnigheid, schaamte en onbegrip, wordt iets heel natuurlijks plots een dilemma.

 

Waarom schrijf ik iets over intersekse in mijn blog? Dat heeft toch niets met massage te maken? Dat klopt helemaal. Het heeft totaal niets met massage te maken, daarom juist. Weet dat het voor mensen die als intersekse geboren zijn, soms een probleem is om voor een massage te kiezen, vooral als je tijdens die massage bloot op de massagetafel ligt, zoals dat in mijn praktijk de norm is. Als je als intersekse bent geboren, dan betekent dat niet dat je dat altijd aan de buitenkant kan zien. Het gaat om de chromosomen. Toch is er een hogere drempel voor een massage en die drempel wil ik juist verlagen. Ik heb al duizenden massages gegeven en natuurlijk zijn er onder mijn cliënten ook intersekse. Dat kan ook niet anders, gelukkig maar. Ja, er zijn ook cliënten met vrouwelijke en mannelijke geslachtskenmerken. Feitelijk niet nodig om apart te benoemen, maar het is wel fijn om te weten dat je niet de eerste bent die op mijn massagetafel ligt. Een massage is echt voor iedereen, kom gewoon lekker jezelf zijn, je bent meer dan welkom.

 

Dit is de link naar het artikel in De Gelderlander: