· 

Maart komt in zicht

Nog even en dan is het maart 2021. In België zijn de kappers open en vanaf 1 maart mogen ook de andere contactberoepen, waaronder de masseurs, hun deuren openen. Natuurlijk met allerlei maatregelen, zoals mondkapjes en 1,5 meter regelingen. In Duitsland mogen de kappers open vanaf 1 maart, maar de andere contactberoepen mogen pas open bij een bepaald aantal maximum aan besmettingen. Op zich vreemd dat hierbij een onderscheid wordt gemaakt tussen kappers en de andere contactberoepen.

Persconferentie

Er komt weer een persconferentie aan, maar zoals altijd komen er al wat zaken naar bovendrijven. Er is weinig kans op versoepelingen. Op de routekaart om uit de lockdown te komen staan eerst de middelbare scholen en daarna zou er gekeken worden naar de contactberoepen. Nu zelfs de middelbare scholen nog geen duidelijkheid hebben, vrees ik dat een opening van mijn praktijk in maart er nog niet in zal zitten. 

Versoepelingen

De roep om versoepelingen is groot, de mensen zijn de maatregelen moe. Er is steeds minder draagkracht voor te strenge maatregelen. Persoonlijk heb ik geen problemen met een mondkapje in een publieke ruimte en simpelweg rekening met elkaar houden. Dat is peanuts als je het afzet tegen de hele strenge maatregelen van nu. Op dit moment vallen de kleine ondernemers echt om, als dit nog langer duurt dan is het voor veel ondernemers het einde van hun bedrijfje.


De nood is hoog

De nood is niet alleen economisch erg hoog. Als ik kijk naar mijn inbox en naar mijn berichtjes, dan puilt het uit. Mensen zijn op zoek naar warmte, aandacht en aanraking. Ook geestelijk doet deze periode heel veel met mensen. Depressies verergeren, gevoelens van eenzaamheid komen echt naar boven en vooral jongeren zien de toekomst niet meer rooskleurig in. Op al die vlakken kan ik helpen met massagetherapie en coaching, maar ik mag het niet, dat doet pijn.

Hoop

Ergens heb ik, ondanks alle berichten, toch nog hoop. Hoop dat de mensen aan het roer inzien dat het welzijn en de geestelijke gezondheid net zo belangrijk zijn als al het andere. Dat kan je niet even oplossen door een vaccin, het heeft tijd en aandacht nodig. Daarbij hoop ik dat ze dit vanaf maart ook de tijd en aandacht willen schenken en ervoor zorgen dat mijn deuren weer open mogen.