· 

Alopecia en Vitiligo

Alopecia en Vitiligo, het lijken wel de namen van een romantisch koninklijk stel uit de middeleeuwen…. Helaas hebben ze een andere betekenis. Als je het hebt, dan weet je direct wat ik bedoel. Heb je het niet, ken je het waarschijnlijk wel, wellicht niet van naam, maar wel hoe het er uit ziet of wat de symptomen zijn.

Alopecia

Alopecia is haaruitval. Soms gedeeltelijk, soms tijdelijk. Soms ook heel veel en soms ook blijvend. Plekken waar geen haar meer groeit. Mooi als dat op je benen is, maar veelal is het ook op het hoofd. Voor een massage maakt dat natuurlijk helemaal niets uit. Als je een pruik of een haarstukje draagt, dan is het wel handiger om deze (als dat kan) even af te doen ivm de massageolie. 

Vitiligo

Vitiligo zijn de plekken op je huid waar je huid het pigment is verloren. Dit kan een klein plekje zijn, maar ook heel erg verspreid en in grote mate bij iemand voorkomen. Een massage is dan soms een grote stap. Gewoon nemen die stap, het is echt prima en vitiligo is totaal geen rede om niet gemasseerd te kunnen worden. Die beperking kan tussen je oren gaat zitten, een massage kan altijd.


Wellicht goed om te weten, je bent niet de eerste cliënt met alopecia of vitiligo en ook zeker niet de laatste. Je bent van harte welkom in mijn praktijk.