· 

Wat aanraking met je doet

Lichamelijke aanraking tijdens een massage ontspant je spieren en brengt rust in je hoofd. Het geeft je een goed, fijn en positief gevoel. De kracht van een lichamelijke aanraking is zelfs tien keer sterker dan dat van woorden. Je gaat je veiliger voelen door gemeende aanrakingen. Een aanraking is zo sterk, dat het angsten wegneemt en je zelfvertrouwen een boost geeft. Het werkt het troostend en geeft je een gevoel van verbondenheid. Verder blijkt uit studies dat aanraking help om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. 

 

Welk effect lichamelijke aanraking heeft op je geest en lichaam is veelvuldig onderzocht. Zo blijkt de aanmaak van oxytocine tijdens een massage stress te reduceren. Daardoor zit je lekkerder in je vel en werkt je afweer beter. Vervolgens draagt een massage ertoe bij dat je positiever gaat denken. Dat zorgt dat je je vrijer en vrolijker voelt. Ook tonen onderzoeken aan dat massages het leervermogen stimuleren.