· 

Massagetherapie en autisme (ASS)

Wist je dat bijna 1 op de 100 mensen een vorm van autisme heeft? Het kan in meer of mindere mate je leven beïnvloeden, maar het hoeft geen reden te zijn om niet gelukkig te zijn. Je wordt met autisme geboren, je kan het niet later krijgen of ontwikkelen. Het kan wel zo zijn dat je er pas op latere leeftijd achter komt dat je een vorm van autisme hebt. 

 

Kort door de bocht genomen, is autisme het minder of niet kunnen filteren van alle informatie die door de zintuigen worden waargenomen. Dit maakt het lastiger om zaken goed te kunnen overzien en het heeft invloed op de sociale vaardigheden. Maar, autisme heeft ook voordelen! Je hebt ook voor details, je bent eerlijk en direct, ijverig in wat je doet en zeer analytisch. Mensen met autisme hebben veelal hun eigen structuur hoe ze iets doen en aanpakken. Ze kiezen wat voor hun het beste werkt.

 

Voor massagetherapie kiezen is een grote stap, vooral als je daar nog geen ervaring meer hebt. Het is dan iets nieuws of anders dan normaal en dat kan tot spanningen en paniek leiden. Daarnaast is aanraking niet altijd iets normaals bij autisme. Toch kan het ontzettend veel voor je doen.

 

Als je de stap over de drempel kan zetten, dan kan massagetherapie veel voor je betekenen. Je gaat ervaren hoe het is als de binnenkomende prikkels vanuit de omgeving verminderen en er even veel minder binnenkomt. Massagetherapie zet feitelijk even wat schakelaars uit. Hierdoor komt er een rust en ontspanning over je heen, die er ook voor zorgen dat de opgebouwde spanning er uit kan. Het zal je autisme niet wegnemen, maar er wel voor zorgen dat je tot rust komt. Deze rust ervaar je in het dagelijkse leven namelijk niet, vandaar dat het een enorme weldaad is als je dat wel kan ervaren. Regelmatige massagetherapie kan er zelfs voor zorgen dat je sociale vaardigheden toenemen, dat je meer zelfvertrouwen krijgt en dat je minder angst voor nieuwe dingen zal ervaren.