· 

Massagetherapie en culturen

Hoewel massages in veel culturen zijn opgenomen, is het niet zo dat mensen uit die culturen even gemakkelijk naar een massagepraktijk gaan als die praktijk niet in die cultuur hoort waarin je bent opgeroeid. Het is vaak een extra drempel om voor een massage te kiezen buiten je cultuur om.

 

Als je bv kijkt naar Indonesische cultuur, dan is de Pitjit massage daar heel erg gebruikelijk, terwijl andere massagevormen eigenlijk vreemd zijn. Er zijn ook culturen, waarin het de bedoeling is dat mannen enkel een massage van een andere man krijgen en vrouwen alleen door vrouwen worden gemasseerd. Het vreemde is dat de omgedraaide wereld ook bestaat, er zijn ook culturen waarbij het uiterst vreemd is als een man een massage krijgt van een man. Dan zijn er ook nog de massages die zelfs naar landen zijn vernoemd, zoals de Chinese, Zweedse en Thaise massages. 

 

Als ik naar mijn cliënten kijk, dan ben ik trots om te mogen zeggen dat heel veel verschillende culturen toch voor mijn massages kiezen. Het is echt een mix van mannen en vrouwen uit allerlei culturen, wat het voor mij juist extra mooi maakt. Soms is het even wennen, omdat blootgewoon op een massagetafel liggen nu eenmaal niet in iedere cultuur iets vanzelfsprekends is. Ik ben zo blij dat iedereen deze drempel neemt en persoonlijk komt ervaren hoe fijn een massage kan zijn. Hierbij maakt het natuurlijk niet uit in wel land of in welke cultuur je geboren bent.