· 

Angst voor bloot

 

Niet iedereen is even vrij als het om bloot gaat. Als je vroeger bv met het gezin al naar een nudistencamping ging of al vrij jong met je ouders mee ging naar de sauna, dan zal bloot feitelijk als heel normaal voor je voelen. Die vrijheid is dan onderdeel van je opvoeding geweest en hierdoor is bloot iets wat prima is en niets bijzonders is. Ook als het niet in je opvoeding zat, dan nog kan jij het zelf juist helemaal prima vinden om bloot te zijn. Sommige ondervinden het zelfs als een bevrijding om bloot op het strand te liggen.

 

Gelukkig is niet iedereen hetzelfde, anders zou de wereld wel heel erg saai worden. Niet iedereen vindt het prettig om bloot te zwemmen, maar zien dat niet als een dilemma. Zwemkleding is dan helemaal goed en het genieten wordt daar niet minder door. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die zwemkleding draagt direct een probleem met bloot hoeft te hebben. Het is maar net wat jij prettig en fijn vindt en dan is het goed.

 

Het wordt pas een probleem als bloot iets is wat je angstig maakt. Het niet durven douchen op de sportschool omdat anderen je dan bloot zien of jij anderen bloot zal zien. Het draait hierbij vaak om schaamte. Wat zullen anderen er wel niet van denken. Als je deze schaamte ervaart, dan beperkt dit deels je leven en de vrijheid in je leven.

 

In mijn massagepraktijk ligt iedereen blootgewoon op de massagetafel. Het is mijn visie dat je jezelf hierdoor veel meer overgeeft aan de massage, waardoor het effect ook vele malen groter is. Daarnaast is het ook praktisch en handig. Ik kan me focussen op jou ipv dat ik moet toveren met de handdoeken. Natuurlijk is dat bloot een rede dat sommige niet voor mijn massages kiezen en hierdoor afhaken. Toch maak ik hierop geen uitzonderingen, wat ik wil je de beste massage kunnen geven en ik ga niet voor een half resultaat.

 

Er zit een duidelijk verschil in lichamelijke schaamte tussen mannen en vrouwen. Als mannen schaamte kennen, dan draait die schaamte maar om een ding, namelijk het geslachtsdeel. Hierbij gaat het om de afmeting of de kromming van het geslachtsdeel. Daarnaast speelt de angst om een erectie te krijgen op een ‘ongepast’ moment ook een grote rol. Bij vrouwen is de angst en schaamte voor bloot wat complexer. Het kan om van alles draaien, zoals kleine of ongelijke borsten, te dik of te dun, de vorm van de schaamlippen, wel of geen schaamhaar tot aan een uitpuilende navel of het niet voldoen een de schoonheidsnormen die door anderen worden opgesteld.

 

Het verschil tussen bloot zijn bij vreemden of bekenden speelt ook een rol. Er zijn genoeg mensen die wel bloot naar de sauna gaan, maar het verschrikkelijk zouden vinden om daar een bekende tegen te komen. In mijn praktijk komen onbekende, maar ook bekenden, vrienden, collega’s en familieleden.

 

Als iemand twijfelt om bij me op bezoek te komen, vooral omdat ze dan bloot op de massagetafel liggen, dan is mijn antwoord eigenlijk altijd hetzelfde. Ja, je ligt bloot, maar je bent blote kont 2356. Voor mij is bloot heel normaal en als je net zoals mij heel veel blote mensen ziet, dan is dat niets bijzonders meer. Zie het als iemand in de zorg die mensen moet wassen of een dokter die mensen moet onderzoeken. Die vinden bloot ook heel normaal, het is een onderdeel van je beroep of vakgebied, waar je niet eens meer over nadenkt of bij stil staat. Iedereen krijgt ooit in zijn leven met een situatie te maken waarin je bloot bent, waar anderen mensen bij aanwezig zijn. Denk aan een bevalling, een operatie of een onderzoek. Wees gerust, voor die anderen mensen is het echt heel normaal en niets bijzonders. Datzelfde principe werkt als je op mijn massagetafel ligt.

 

Laat de angst voor bloot je leven niet beperken. Het is blootgewoon!