· 

Niet geloven, totdat je het ervaart

Ken je die instelling? Dat is ook die van mij. Ik sta overal vrij nuchter in. Ik moet eerst zelf iets ervaren, voordat ik het ga geloven, maar ja, dan is het eigenlijk geen geloven meer….. In alle jaren dat ik mijn praktijk heb, zijn er toch een aantal zaken gebeurd die ik mooi, maar ook vreemd vindt. Veel cliënten zeggen dat ik precies dat doe waar ze behoefte aan hebben en feitelijk is daaruit de free flow massage ontstaan, een massage die als vanzelf ontstaat. En het vreemde, maar ook het mooie is, het werkt! Zo zijn er nog een paar speciale zaken.

 

Reiki

Ik had nooit iets met Reiki. Hoe kan je nu iemand helpen door enkel je handen boven iemand te houden? Iets met energie? Mijn nuchtere ik zei dat dit onzin was, maar ik maak in de praktijk steeds meer mee dat er toch iets meer achter zit. Soms zit er zoveel emotie bij iemand en als ik dan mijn handen boven het hoofd houd, dan is vaak dat het moment dat al die emoties er uit komen. Hetzelfde is zo als ik mijn handen aan het einde van de massage op de onderrug leg. Ik til mijn handen dan langzaam op en ondanks dat mijn handen de cliënt niet meer aanraken, komt deze vaak toch mee omhoog.

 

Hartsverbinding

Wat ik eigenlijk standaard doe is mijn hand op iemands hart leggen, terwijl ik zijn/haar hand op mijn hart leg. Ik ben daar ooit mee begonnen omdat het goed voelde, maar ik merk en zie dat het effect echt (voor mijn nuchtere ik) bijzonder is. Het is net alsof mijn cliënten vanaf dat moment nog meer kunnen ontspannen. De ademhaling wordt langzamer en er komt een soort van geborgenheid en rust over hen heen. Zo iets van ‘alles is goed, laat maar los’. Iemand noemde het de hartsverbinding, vandaar dat ik het ook maar zo hebt benoemd.

 


Stenen en kristallen

Je kent ze wel, er zijn heel veel verschillende soorten en er wordt aan ieder steentje wel een heilzame werking gegeven. Er zijn ook speciale chakra stenen die je tijdens een massage kan gebruiken en die allemaal op een specifieke plaats moeten worden gebruikt. Ik heb dit zelf wel eens mogen ondergaan, maar ik voelde er niets bij. Een steen is maar een steen, toch? Totdat ik na afloop van een mooie en bijzondere massage als bedankje een toermalijn kristal cadeau kreeg. Het vreemde is namelijk dat ik die niet lang kan vasthouden en dat mijn hand enorm koud wordt. Geloof me, dit is voor mij echt heel bijzonder, voor iemand die hier niet in geloofd….. 

 

Van het padje af

Sommige zullen nu echt denken, die Henk, die is even de weg kwijt. Ben ik nu in een keer om en ga ik van nuchter naar zweverig? Nee, dat niet. Ik ga mezelf niet ineens een autodidactisch energetisch masseur noemen :) Er zijn nog steeds zaken waar ik niets mee heb, simpelweg omdat ik het niet zelf heb mogen ervaren. Veel massagepraktijken hebben het over gronden en landen....  Dan denk ik nog steeds dat gronden iets is voor een schilder en landen iets is voor een vliegtuig.....  Ik sta er echter wel meer voor open dan voorheen, puur omdat ik deze ervaringen zelf heb opgedaan en ik reacties zie, voel of terugkrijg. Ik ga daar in 2020 eens wat meer mee doen. Wie weet wat voor moois daaruit voortkomt.