· 

Angst en lichamelijke schaamte

Angst of lichamelijke schaamte kunnen je leven behoorlijk inperken. Deze gevoelens uiten zich zelfs in zwijgen, ontkennen of het vermijden van gesprekken over het onderwerp wat deze angst of schaamte oproept. Het is constant op de achtergrond aanwezig en beïnvloed bijna alles wat je doet en wat je juist hierdoor niet doet. 

 

Contact angst

Angst voor contact is een angstklacht die veel ongemak veroorzaakt. Angst om aangeraakt te worden, angst om te versieren of versierd te worden en angst om een intieme relatie aan te gaan, zijn enkele uitingsvormen hiervan. Vaak leidt deze klacht tot eenzaamheid. De spanning die door deze klachten veroorzaakt wordt, uit zich in verlegenheid, depressie, teleurstelling in anderen en een negatief zelfbeeld.

 

Lichamelijke schaamte

Als je enige vorm van schaamte kent over je lichaam, dan beperkt dat ook direct je dagelijkse leven. Hierbij speelt niet alleen de angst voor contact een rol, maar ook echt jezelf niet durven te laten zien aan anderen. Je bedekt zoveel mogelijk van je lichaam, vindt je eigen benen te lelijk voor een kort rokje of je gaat nooit zwemmen omdat je jezelf niet durft te vertonen in een badpak of bikini omdat je billen er volgens jou niet uit zien of je navel wat uitpuilt. 

 

Angst voor naaktheid

Bloot, oh nee, daar moet je zelfs niet aan denken. Alleen het idee al dat iemand je bloot zou zien maakt je al bloednerveus. Vaak is het zo dat niet enkel je eigen naaktheid is, maar ook anderen bloot zien is een dilemma tot zelf een drama. Het maakt hierbij niet uit of dat een man of een vrouw is, bloot is een echt obstakel geworden. Je bent er ook constant in je hoofd mee bezig en probeert vooraf al alles te plannen zodat bloot nooit of te nimmer een optie is. Douchen op de sportschool? Echt niet, wat denk je wel….. 

 


Massagetherapie en Coaching

Het is nogal een drempel om te nemen, naar een masseur gaan voor een massage. Super spannend, vooral als je contact angst, schaamte over je lichaam of angst voor naaktheid ervaart. Daarbij wetende dat je bij mijn massage blootgewoon op de massagetafel ligt! Nee, daar moet je niet aan denken toch? Dat ga je echt niet doen! Het mooie is echter, dat de mensen die deze stap toch hebben genomen (en dat zijn er best veel) een veel prettiger en veel vrijer leven hebben gekregen. Soms zelfs zoveel, dat het heeft geleid tot het aangaan van een relatie, wat voorheen nooit een optie was geweest. Stel je eens voor dat het je niets meer uitmaakt wat anderen van je (lichaam) vinden of denken, dat contact maken heel gewoon is en dat je jezelf in je blootje net zo gemakkelijk voelt als gekleed…..  Dat zou toch echt geweldig zijn? Lichamelijke vrijheid ervaren, maar vooral verlost te zijn van die angsten, beelden en obstakels hierover in je hoofd! Het doorbreken van deze angsten doe je door ze aan te gaan en te ervaren dat alle beelden in je hoofd niet kloppen met de realiteit. Je mag gewoon zijn wie je bent. Zet die stap, je bent van harte welkom!